baby-birth

وسایل لازم برای زایمان نوزاد و تولد

نویسنده:تیم تحریریه اسپینر

تاریخ:1399/05/23

تدارکات لازم برای تولد نوزاد


تدارکات لازم جهت تولد نوزاد در قدیم بصورت سیسمونی از طرف مادرزن در ماه های آخر زایمان فراهم شده و به خانه عروس و داماد فرستاده می شد. امروزه شاید این مراسم کمتر انجام گیرد
ولی وسائل لازم جهت زایمان مادر و تولد نوزاد را می توان از فروشگاه هائ ی که در این امـر تخصص دارند تهیه نمود. لذا به ذكر وسائل لازم و مهم اشاره می نمائیم .


تخت بچه:

اگرچه در روزهای اول تولد تا یکی دو ماه می توان جهت خواباندن نوزاد از ساکهای دستی مخصوص استفاده نمود ولی لازم است خیلی زود شیرخوار را در تخت خود و در اطاق جداگانه قرار گیرد. تخت نوزاد باید از چوب ساده و طبیعی تهیه شده باشد و دارای لبه بلند باشد که از افتادن شیرخوار به بیرون جلو گیری کند.
تشک نوزاد لازم است سفت باشد و کاملا به اندازه سطح تخت باشد تا فاصلهای بین لبه تشک و تخت دیده نشود. نوزاد سالم از بدو تولد بروی شكم میخواید و احتياج به بالش زیر سر ندارد برای پوشش نوزاد از پتوی نرم برحسب درجه حرارت محیط استفاده میشود زیرا اکثرا شیرخواران تحمل نگهداری پتو روی خود را ندارند. اطاق نوزاد باید نور کافی داشته دارای درجه حرارت ثابتی باشد (حدود ۱۸ تا ۲۰ درجه) و همیشه باید یک ظرف آب در اطاق قرار داد تا هوای اطاق بخصوص در زمستانها خشک نشود.
مادران اکثرا نوزاد خود را زیاد از حد می پوشانند در حالیکه گرمای زیاد برای نوزاد خوب نیست گاهی از اوقات تبهای بالای نوزاد فقط به علت پوش ش زیاد و تعریق بدن آنها می باشد و گواه این امر آن است که هرگاه نوزاد را لخت نموده مقداری آب جوشيده خنک به او بدهند در فاصله یکی دو ساعت تب پائین آمده درجه حرارت بدن وی طبیعی می گردد.
نوزاد تا یک الى دو ماه در اطاق پدر و مادر می خوابد ولی از این سن به بعد لازم است دراطاقی جداگانه(در صورتیکه امکانات باشد)بخوابد و یا لا اقل در اطاق پدر و مادر توسط پرده ای جدا از تخت آنها قرار گیرد.تهیه یک بیمه نامه مناسب برای نوزاد یکی از موارد مهمی است که پدر و مادر باید برای آن برنامه ریزی نمایند بیمه تکمیلی گروهی یا یک بیمه تکمیلی انفرادی مانند بیمه تکمیلی سامان .

لباس و کهنه های بهداشتی نوزاد:

بهتر است لباس نوزاد از پارچه های پنبه ای انتخاب گردد. در زمستان در صورت سرد بودن هوا می توان از روسری استفاده نمود. کهنه های بچه امروز اكثرا بصورت یكبار مصرف در آمده و کار مادرآن را آسان کرده است.
لازم است جهت گذاردن کهته نوزاد به اندازه کافی لای پای بچه باز باشد تا لگن فرم طبیعی خود را بگیرد. از قنداق کردن نوزادان و شیرخواران تا حد امکان خود داری نمائید الیته در مواقعی که وسائل بهداشتی کافی در اختیار نیست و با نوزاد نارس و یا محیط بسیار سرد باشد می توان از قنداق استفاده نمود.
چنانچه جهت بستن نوزاد از کهنه استفاده میشود بهتر است کهنه از پارچه نخی انتخاب و با صابون معمولی شستشو شود و در آفتاب خشک گردد یا أحیانا از گرمای اطو جهت ضدعفونی کردن استفاده شود. از پودرهای رختشوئی جهت شستشوى البسه یا کهنه نوزاد نباید استفاده نمود.
توصیه می شود تا حد امکان از مواد نایلونی جهت پوشش نوزاد استفاده نشود زیرا باعث بروز عوارض حساسیت و قرمز شدن پوست او می گردد.
برای تعويض لباس و كهنه ی نوزاد از یک میز کوچک که کنار تخت او گذداشته میشود می توان استفاده نمود. لازم است این میز لبه داشته باشد تا در صورت غلتیدن نوزاد مانع سقوط او گردد.
برای حمام کردن توزاد می توان از یک لگن مناسب استفاده نمود و لازم است آب شستشو گرم باشد. برای شستشوی نوزاد می توان از مواد ضد عفونی کننده مثل پرمنگنات پتاسیم بخصوص در روزهای اول تولد استفاده نمود. وسائل شخصی نوزاد برای حمام کردن مانند صابون گلیسیرینه ساده، اسفنج نرم جهت شستشوی سر، ليف مخصوص شستشوی بدن نوزاد، حوله جهت خشک کردن نوزاد، روغن بادام شیرین یا وازلین جهت چرب کردن پوست بدن لازم است. همچنین حرارت سنج مخصوص نوزاد، قیچی و گوش پاک کن، پنبه گاز استریل، الکل سفید در روی ميز توالت نوزاد ضروری است.
چنانچه مادر شیر نداشته باشد لازم است شیشه شیر تهیه شود. امروزه بیشتر شیشه های شیر از جنس نشکن بوده بهتر است لا اقل ۶ عدد ظرف شیر با پستانک مخصوص از جنس مرغوب تهیه گردد.
ظرفهای شیر بچه باید روزی یک بار استریل شوند (به کمک جوشانیدن) و پس از این که شیرخوار شیر را تمام کرد بلافاصله ظرف شیر باید پر از آب شود تا قطرات شیر در داخل شیشه خشک نشود و در شستشو با آب و صابون از بین برود و ظرف آماده استریل کردن برای روز بعد باشد. باید مراقب بود که سرپستانک با دست آلوده تماس پیدا نکند.
صندلیهای پایه بلند برای شیرخواران خطرناک است غالب اتفاق میافتد شیرخوار به علت عدم مادران کمک نمایند امکان بیماری مادر هم وجود دارد که در اینصورت کارهـای نوزاد بعهده پدر خواهد بود.
لازم است پدر ومادر نوزاد را تنها به حال خود رها نکنند؛ علاوه بر رسیدگیهای جسمی بهتر است مادر نوزاد را در بغل بگیرد و با او صحبت نماید. دیده میشود نوزاد در حال گریه به محض اینکه در آغوش مادر جای بگیرد ساکت میشود. لازم است مادر با نوزاد صحبت کند و به او بگوید که امكان بغل کردن دائم او را ندارد و باید کارهای دیگرش را نیز انجام دهد و عجیب این است که نوزاد به صدای پرمهر و محبت مادر پاسخ مثبت میدهد و برای مدتی آرامش خود را حفظ مینماید. طريقه و نحوه صحبت کردن پدر و مادر با هم در حضور نوزاد نیز در ایجاد احساس امنیت نوزاد در محيط خانواده بسیار مهم است چنانچه پدر و مادر با عشق و علاقه با یکدیگر صحبت نمایند و آرامش خاطر
داشته باشند روحیه نوزاد بهتر و احساس امنیت او در محیط خانواده بیشتر میشود و در نتیجه آرامش بیشتری خواهد داشت.
بهترین تغذیه نوزاد با شیر مادر است. ممکن است مادر در روزهای اول تولد کمتر شیر داشته باشد لازم است نوزاد خود را ساعت به ساعت به زیر پستان بگذارد، در اثر مکیدن مکر ر نوزاد ترشح شير بیشتر میشود و مادر تا سرحد امکان از تغذیه با شیر خشک بخصوص با شیشه به نوزاد خود پرهيز خواهد نمود.

مطالب مرتبط : آمادگی برای بچه دار شدن